kitabi okuyali bir haftayi gecti ama bloga yazmamisim yeni farkettim.artik notlar aliyorum okudugum kitaplardan.boylece daha cok aklimda kalacaklar.zira bir sure sonra unutuyorum ben okudugum kitabi.yillar once okudugum bir kitabi sanki ilk defa gormus muamelesi yapiyorum. kiriyorum kalplerini.ama bundan sonra olmayacak boyle bir sey.insallah.dinimiz amin.
gelelim `yazma sanatina`.bilenler bilir bir sure once bir yaratici yazarlik kursu girisimim oldu ama sonar ertelemek zorunda kaldim.bende bu arada bu konuyla ilgili bir kac kitap arastirdim.bunlardan biri de bu kitap.daha cok kendi yazma macerasini anlatan bir kitap olmasina ragmen verdigi bazi tiyolar ise yarar gibi.umarim bu konuyla ilgilenenlere bir yarari dokunur bu yazimin.
yaptigim alintilara geciyim.
sayfa 26
yaraticiliktan once taklitcilik vardi.(bu bana bir seyler anlatiyor ama neyse:))
sayfa 51
eger yaziyorsaniz birileri sizi,yaptiginizin yetersiz olduguna inandirmaya calisiyor; bu boyle.
sayfa 60
bir oyku yazdiginda,oykuyu kendine anlatiyorsun.oykuyu yeniden yazdiginda ise,esas is oyku olmayan kisimlarin tamamini cikartip atmak.
kapin kapaliyken yaz;yeniden yazma isini ise kapin acikken yap.baska bir deyisle,yazdigin sey yalnizca sana ait bir sey olarak varolur,ama sonra senin elinden cikar.oykunun ne oldugunu anlayip onu dogru bir bicimde yazdiginda(yapabildigince dogru)artik o okumak isteyen kimsenin malidir.ya da elestirmek isteyen.eger sansliysan cogunluk birinciden ziyade ikinciyi yapmak isteyecektir.
sayfa 77
yazmak yalniz yapilan bir istir.size ianan birinin olmasi cok fark yaratir.konusmalari gerekmez.sadece inanc,yeterli olur genellikle.
sayfa 81-82
en onemlisi, yazarin da bir karakteri ya da karakterleri baslangicta okurlar kadar yanlis algilayabilecegiydi.sirf duygusal olarak veya hayalde canlandirma anlaminda zor geliyor diye bir calismayi bir kenara atmanin yanlis oldugunu kavramistim.bazen insanin icinden gelmese de devam etmesi gerekiyordu ve bazen insana yaptigi tek is oturdugu yerde bok kuremek gibi gelse de, aslinda iyi bir is cikarmis olabiliyordu.
sayfa 107
yazmak nedir?telepatidir elbette.bu konuda dusunmeyi birakmak keyiflidir.
daha aldigim bir suru not var ama bu kadar paylasayim sizlerle.okumak isteyen arkadaslar keyifler okuyacaklardir eminim.hem stephen king`in yazma macerasini ogrenmek te keyifli.tavsiye ederim.
Hem yazalım, hem de birbirimizi takip edelim. Nice arkadaşlar var ki bize ışık tutabiliyor, aynen sizin gibi..
YanıtlaSiltesekkur ederim ayrica cok haklisin. takip ettigim o kadar yararli blok arkadaslarim var ki onlara binlerce tesekkurler :)
SilDüşünüyorum bu kitabını okudummu diye Prensesim. Bende de öyle oluyor, okuduğum kitaptan bahsediliyor ve ben hatırlamıyorum ancak konusu anlatılınca aklıma geliyor ve okumuştum diyorum. Not almalıyım.
YanıtlaSilaslim evet ama bunu etrafimdakilerle konustum onlarda da ayni sey oluyormus.yani tek biz degiliz bu konudan muzdarip.onun icin not almaya basladim.yaslilik iste napalim:)
SilAgresif'im Prenses'im, kitabı derhal "okunacaklar" listeme ekledim :)))
YanıtlaSilkeyif alacagini dusunuyorum duskizim :) iyi okumalar :)
SilAgresifim yazma denemelerinden de paylaşmanı isterim.Bu birikimler boşa değil bence.Pek yakında diyelim mi? :)
YanıtlaSilcananim insallah ama biraz daha pismem lazim :)
Silgüzelmiş , bloga yazmak çok güzel oluyor , unutmuyorsun:))
YanıtlaSilevet bırazda senden kopya cektım laf aramızda eylemım :)))
SilNe kadar çok yönü olan bir yazar Stephen Amca.. Bu tarz bir kitabı olacağını düşünmezdim, sayende öğrenmiş oldum:)
YanıtlaSilstephen amca bu kolay mi?
Sil